Tuesday, May 12, 2015

Kondylatos Jewellery @ Lyceum Club of Greek Women


Kondylatos Jewellery  @ Lyceum Club of Greek Women
"Seaweeds as Silk ribbons" Exhibition @ Lyceum Club of Greek Women
International day of the Museums 12th of May 2015
Photo George-Kwnstantinos Malekakis
Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων 2015 με θέμα
«Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία»
Εκδήλωση του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες
Ο λόγος περί ελληνικών ενδυμάτων και εξαρτημάτων με οικο-λογική και κοινωνική συνείδηση

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 και ώρα 18.00 στις αίθουσες του Λυκείου των Ελληνίδων,
Δημοκρίτου 14 Κολωνάκι

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας, μαζί με σύγχρονους δημιουργούς φέρνουν το ένδυμα στην πρώτη γραμμή ενός νέου προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης.

Η έκθεση-παρουσίαση Φύκια για μεταξωτές κορδέλες, που οργανώνει το Λύκειον των Ελληνίδων, αποτελεί μία πρώτη προσέγγιση της διαχρονικής οικολογικής διάστασης της ένδυσης και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ενδύματα και εξαρτήματα από τη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, με στοιχεία οικολογικής συνείδησης, παρουσιάζονται δίπλα σε αντικείμενα του σήμερα φτιαγμένα από οικολογικά υλικά.

Το «οικο-λογικό τους αποτύπωμα» βάζουν αναγνωρισμένοι Έλληνες σχεδιαστές μόδας, παρουσιάζοντας δημιουργίες φτιαγμένες από 100% οργανικές ύλες και υφάσματα πιστοποιημένα από αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς. Συγχρόνως, δίνουν νέα διάσταση σε υπόλοιπα υφασμάτων και αποφόρια μέσα από την πρακτική της επανάχρησης. Στην εκδήλωση συμμετέχουν και νεοφυείς επιχειρήσεις που επενδύουν σε «πράσινα» υλικά για να κατασκευάσουν «βιώσιμες» συλλογές ενδυμάτων, υποδημάτων και εξαρτημάτων.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ομιλία της αρχαιολόγου-μουσειολόγου Αρτέμιδος Σταματέλου σχετική με το θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Βασίλης Ζούλιας ·  Chara Lebessi · PARTHENIS ·  Faliakos by Petridis ·
MuMu organic Eco Fashion by Athena Bentila · Pericles Kondylatos ·  Μάγκυ Ασβεστά
και οι εταιρείες: HEEL ATHENS LAB ·   Salty bags·  Woopers ·   ZYLO eyewear
ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
Δημοκρίτου 14 Αθήνα 10673
Τηλ. 210.3611042, 210.3628978 fax 210.3607355
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ
Δημοκρίτου 7 Αθήνα 10671

Τηλ. 210.3629513, fax 210.3616690








Το κολιέ – ένδυμα  που θα παρουσιάσει ο Περικλής Κονδυλατος στην έκθεση του Λυκείου των Ελληνίδων «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο λόγος περί ελληνικών ενδυμάτων και εξαρτημάτων με οικο-λογική και κοινωνική συνείδηση» είναι μια κατασκευή φτιαγμένη εξολοκλήρου με υλικά της φύσης.
Το κόσμημα-ενδειμα αυτό (costume jewellery) είναι μια κατασκευή στην οποία έχουν  χρησιμοποιηθεί όλων των ειδών τα φυσικά υλικά( κόκαλα, όστρακα, ρίζες, ημιπολύτιμοι λίθοι, ελαφρόπετρες κα) για να δημιουργηθεί μια φυσική στολή που να ομορφαίνει το στήθος και τον κορμό χωρίς να το κρύβει η να το καλύπτει τελείως.
Η κατασκευή αυτή ταξιδεύει την φαντασία μας πίσω, σε μητριαρχικούς πολιτισμούς που εξαφανίστηκαν χιλιετίες πριν αναδειχτούν οι γνωστοί πολιτισμοί της αρχαιότητας (και που έχουν δυστυχώς περάσει στην σφαίρα του μύθου), όπου το ιερό θηλυκό αρχέτυπο  κατείχε την περίοπτη θέση στις κοινωνίες και το αρσενικό δεν ήταν υποδιέστερο της όπως γίνεται αντίστροφα στις πατριαρχικές κοινωνίες, αλλά ισο με αυτή ακλουθώντας το όμως και εξυμνώντας το γυναίκειο σώμα, χωρίς να νιώθει την επιτακτική ανάγκη των μεταγενέστερων πολιτισμών να το κρύψει, και κατ’ επέκταση να το θεωρήσει σαν κάτι κατώτερο η ακόλαστο.
Ακόμα και στους γνωστούς αρχαίους πολιτισμούς πριν την ανάπτυξη του χριστιανισμού, βλέπουμε να έχουν μείνει ίχνη από την εποχή αυτή, όπως στους αρχαίους αιγύπτιους που οι γυναίκες φορούσαν όμορφα λινά φορέματα και διαγράφονταν το σώμα τους, η στο μινωικό πολιτισμό που το στήθος έβγαινε απέξω.
Μέρος της οικολογικής συνείδησης που πρέπει να καλλιεργήσει ο άνθρωπος είναι και η συνείδηση του ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μέρος μια συμπαντικής αρμονίας, και όπως δεν βρίσκουμε τίποτα το περίεργο σε ένα γυμνό δέντρο η ζώο το ίδιο πρέπει να νιώσουμε και για το σώμα μας. Εννοείται ότι πρέπει να το ντύνουμε για να το στολίζουμε όμως, και να το προστατεύουμε και όχι για να το κρύβουμε.
Ο άνθρωπος δεν θα καταφέρει ποτέ να έχει πραγματική  οικολογική  συνείδηση, εάν δεν νιώσει πρώτα  μέρος αυτού του συνόλου που τον περιβάλει  και αν δεν σταθεί ως ισο και αναπόσπαστο μέρος αυτού του φυσικού κόσμου στον οποίο ζει. Δεν νοείται μια οικολογία που αφήνει το ύψιστο δημιούργημα της φύσης δηλαδή τον άνθρωπο, απέξω από αυτή. Ούτε μπορεί να καλλιεργηθεί ποτέ αγάπη για το ξένο.
Δεν καλώ τους ανθρώπους να αγαπήσουν την φύση αλλά  να επανενωθουν ξανά μαζί της.
Η συμφιλίωση με τα πράγματα γύρω μας θα έρθει μέσα από την αγάπη και όχι από την διαπραγμάτευση. Αγάπη για αυτό που είμαστε, και αυτό που αποτελούμε σαν σύνολο, εμείς και ο φυσικός κόσμος. Και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κατανοηθεί με το μυαλό, αλλά να βιωθεί με την καρδιά.

Φωτογραφία: Γιώργος Κωνσταντίνος Μαλεκακης

No comments:

Post a Comment